Evenimente dedicate zilei de 9 mai la Timişoara

      Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie în conştiinţa poporului român. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.

Ca în fiecare an, în oraşul de pe Bega au fost organizate o serie de ceremonii militare dedicate acestei zile. Manifestările au debutat la Unitatea Militară din Calea Chişodei, unde  a avut loc ceremonialul de înmânare a drapelului de luptă al Batalionului 184 Apărare Antiaeriană „ Timiş”. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în deschiderea evenimentului, a avut loc slujba de sfinţire a drapelului de luptă. Aceasta a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la catedrala mitropolitană. În continuare, Generalul de Brigadă Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 Infanterie „ Banat”, a dat citire decretului prezidenţial de acordare a drapelului de luptă, iar apoi, Generalul de Brigadă Dumitru Scarlat a înmânat drapelul comandantului batalionului 184 Apărare Antiaeriană „ Timiş”, Lct. Col. Daniel Ştir. Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului de stat şi defilarea gărzii de onoare.

În după amiaza aceleiaşi zile, la Monumentul Ostaşului Român, din Parcul Central, a avut loc o manifestare comemorativă dedicată eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. Cu acest prilej,  reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai Mitropoliei Banatului dar şi a organizaţiilor politice şi apolitice din oraş, au depus coroane, jerbe şi buchete de flori.

Ceremonial militar- religios dedicat aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi a Zilei Europei s-a încheiat cu un concert de fanfară susţinut de Fanfara Brigăzii 18 Infanterie „ Banat”.

Comments are closed.