Examen de Capacitate preoţească în Arhiepiscopia Timişoarei

       La sediul Centrului eparhial din Timişoara, Bvd. C.D.Loga nr. 7 a avut loc marţi, 25 septembrie, sesiunea de toamnă a  Examenului de capacitate preoţească organizat de Arhiepiscopia Timişoarei pentru licenţiaţii în Teologie Pastorală.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului şi în conformitate cu Metodologia pentru  obţinerea gradelor profesionale şi Regulamentul de numire şi transferare a clerului , Centrul eparhial din Timişoara a organizat cea de-a doua sesiune a Examenului de capacitate preoţească pentru licenţiaţii în Teologie Pastorală, care doresc să ocupe una din parohiile vacante existente în Arhiepiscopia Timişoarei. Potrivit Metodologiei de obţinere a gradelor profesionale de către personalul clerical, acest examen, ce se constituie în examen de titularizare pe post, se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Candidaţii înscrişi la această sesiune au avut de susţinut cele două probe, scrisă şi orală, ale examenului în prezenţa unei comisii prezidate de Preasfinţitul Paise Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La proba scrisă, candidaţii au avut de tratat subiecte de Administraţie bisericească, Pastorală şi Teologie Liturgică, iar în cadrul probei orale, au fost verificate cunoştinţele, competenţele şi deprinderile candidaţilor legate de Omiletică şi Catehetică, Drept canonic şi administraţie bisericească, Muzică bisericească şi Ritual, candidaţii având de răspuns şi la întrebări practice, legate de toate laturile activităţii misionar-pastorale a preotului.

„ La acest examen s-au prezentat 12 licenţiaţi în Teologie Pastorală, care au susţinut probele scrise şi orale la Centrul nostru eparhial în prezenţa unei comisii prezidate de Preasfinţitul Paise Lugojanul, Episcop- vicar eparhial, formată din preoţi profesori de la Catedra de Teologie, din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, din oraşul nostru. Materiile de examen sunt cele stabilite prin Metodologia de obţinere a gradelor profesionale de către personalul clerical nr 1199/ 2008, stabilită de Sfântul Sinod. Examenul de capacitate preoţească constituie un prilej potrivit de verificare a cunoştinţelor dobândite în Facultatea de Teologie, dar şi de cercetare a vocaţiei şi devoţiunii pentru misiunea pastoral- misionară a viitorilor slujitori ai Bisericii noastre drept-măritoare”, a declarat pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al eparhiei.

Rezultatele Examenul de capacitate preoţească vor fi afişate la avizierul de la Centrul eparhial în cursul zilei de 26 septembrie. Candidaţii care nu au promovat examenul de capacitate preoţeasca se pot prezenta la un nou examen în sesiunea urmatoare, în aceleaşi condiţii. Media de promovare a examenului de capacitate este minimum 7 (sapte). Centrul eparhial elibereaza, la cerere, Certificatul de titularizare (capacitate preoţească), în care se înscrie rezultatul obţinut. În baza notei obţinute, teologii se pot înscrie pentru ocuparea uneia din parohiile vacante existente în Arhiepiscopia Timişoarei.

Comments are closed.