Expoziţia de icoane pe sticlă “Picătura de rai”

         În Parohia Ortodoxă Română Chişoda, de câţiva ani se desfăşoară programul catehetic naţional al Patriarhiei Române – Hristos împărtăşit copiilor. Programul  se adresează la două categorii de copii. O prima categorie este cea a copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 9 ani, iar cea de-a doua categorie se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 16 ani.

         În cea de-a doua grupă de cateheză, alternativ cu întâlnirile catehetice se desfăşoară şi un atelier de creaţie de obiecte bisericeşti. În timpul dintre sărbătoarea Naşterii Domnului şi Sfintele Paşti în atelierul de creaţie, copiii au învăţat o serie de elemente ale simbolistici iconografice bizantine, dar au şi avut ocazia să pună în aplicare ceea ce au învăţat. Ca urmare, un număr de 34 de copii au pictat peste 60 de icoane pe sticlă. Aceasta a fost o experienţă unică pentru fiecare dintre ei, descoperind în acest fel, în unele cazuri, talente ascunse într-ale picturii, şi exersând răbdarea, perseverenţa şi atenţia la detalii.

         “Atât pentru copiii participanţi cât şi pentru persoanele care au sprijinit realizarea acestui atelier a fost un moment în care au putut descoperi şi o altă latură a Bisericii. Dincolo de sobrietatea momentelor liturgice şi de responsabilitatea infinită faţă de jertfa euharistică, cu toţii au descoperit că Biserica înseamnă şi zâmbet şi joacă şi bucurie. Este acea bucurie care se poate găsi în sufletele curate ale copiilor. Şi atunci când petreci mult timp în jurul acestora este aproape imposibil să nu poţi vedea în sufletul lor raiul lui Dumnezeu. O picătură din acest rai ei au aşezat-o şi în icoanele pe care le-au pictat, zugrăvind în ele chipuri ale Mântuitorului, ale Maicii Domnului, a Apostolilor, a mucenicilor, cuvioşilor sau a doctorilor fără de arginţi. Tot în aceste icoane au surprins şi momente care au marcat istoria bisericească – Naşterea  şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestirea, Naşterea Sf. Ioan Botezătorul, Răstignirea şi Învierea Domnului. Dar, aceste picturi au devenit icoane atunci când în Duminica Floriilor au fost sfinţite în aceeaşi biserică în care au fost  şi pictate. Însă, această muncă a copiilor a fost pusă în valoare şi a putut fi admirată în data de 5-6 mai a.c. când de Praznicul Învierii Domnului a fost organizată o expoziţie de icoane pe sticlă, intitulată “Picătura de rai”. Întrucât fiecare copil a primit ca răsplată a muncii sale una dintre icoanele pe care le-a pictat, celelalte au putut fi cumpărate în cadrul expoziţiei de către credincioşii Bisericii din Chişoda, putând fi aşezate în casa fiecăruia la loc de cinste şi de rugăciune” a precizat  Dragoş Debucean, preot la Parohia Chişoda .

Comments are closed.