Festival de muzică religioasă la Lugoj

Duminică 4 iulie, sub coordonarea preotului Mihai Sidei în biserica cu hramul “Învierea Domnului” din Lugoj, biserică sfinţită în urmă cu un an de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului ediţia I a Festivalului de muzică religioasă, organizat de Parohia ortodoxă “Învierea Domnului” şi Primăria Lugoj.
Astfel, zece formaţii corale s-au întrecut în cântarea religioasă îmbinâd repertorii de muzică bănăţeană şi psaltică. Juriul format din preoţi şi profesori de muzică coordonaţi de Prof. Dr. Dumitru Jompan de la Secţia Teologie a Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa a dăruit formaţiilor participante diplome de merit, icoane şi biblii, premiind astfel efortul depus pentru susţinerea şi promovarea cântării religioase în Banat.

Menţionăm ca premiul de excelenţă a fost obţinut de Grupul vocal “Teoforos” al Centrului eparhial Timişoara şi premiul I a fost obţinut de Corul “Osana” al Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj. Au participat formaţii corale din Timişoara, Lugoj, Poienile Izei – Maramureş, Glimboca, Petroşniţa, Caransebeş şi de la mănăstirile Bocşa Vasiova, Piatra Scrisă şi Slatina Nera din Eparhia Caransebeşului.

Sub privirile a sute de credincioşi care au umplut biserica din Lugoj, organizatorii au propus ca la anul viitor să se desfăşoare o nouă ediţie, întrucât Festivalul de muzică a impresionat şi bucurat în mod deosebit pe cei prezenţi. Centrul eparhial a fost reprezentat de Pr. Conf. Dr. Nicolae Belean, profesor de muzică la Facultatea de Teologie din Timişoara şi Pr. Zaharia Pereş, consilierul cultural, care a şi transmis binecuvântarea Părintelui Mitropolit Nicolae şi mesajul Preasfinţiei Sale Paisie Lugojanul, Episcopul vicar eparhial.

Leave a Reply