Festivalul „La obârşii, la izvor”, ediţia a IV-a

   Duminică, 9 octombrie, numeroşi credincioşi români din Gyula, precum şi de la celelalte parohii ortodoxe româneşti din Ungaria, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi la cea de-a IV-a ediţie a festivalului de folclor „La obârşii, la izvor”.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul de vară din incinta Centrului eparhial, din Gyula, catedrala episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” fiind într-un amplu proces de renovare şi restaurare.
După slujbă, toţi cei prezenţi au luat parte la programul cultural artistic susţinut de ansamblul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, condus de dl. Director Ciprian Cipu, şi format din dansatori şi interpreţi de muzică populară din Banat.
Evenimentul s-a desfăşurat în sala festivă a Centrului Cultural Român din Gyula, aflat în incinta liceului românesc „Nicolae Bălcescu”, şi a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la manifestările dedicate promovării valorilor şi obiceiuri româneşti de la Gyula, pr. Zaharia Pereş, consilier-cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.
În deschiderea festivalului, fanfara „Pro Amiciţia” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş a susţinut un scurt program artistic, alcătuit din piese din repertoriul internaţional, iar apoi, a urmat o suită de dansuri şi cântece populare bănăţene interpretate de tinerii ansamblului „Bujorul” din Timişoara.
În final, Preasfinţitul Părinte Siluan, a mulţumit tuturor celor prezanţi pentru participare, precum şi reprezentanţilor instituţiilor partenere, pentru sprijinul acordat la  organizarea celei de–a IV-a ediţii a festivalului de folclor intitulat  „La obârşii, la izvor”. Totodată, ierarhul a evidenţiat faptul că astfel de manifestări contribuie la păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, zestre moştenită de la părinţii şi strămoşii noştrii, pe care suntem datori să o transmitem la rândul nostru, generaţiilor viitoare.

Comments are closed.