Festivalul coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm” la Lugoj

festival coral Lugoj

 

În Duminica a 4-a după Rusalii, la biserica „Învierea Domnului” din Lugoj s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Festivalului coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm”. Evenimentul a întrunit formaţii şi grupuri corale din Lugoj, Caransebeş, Buziaş, Glimboca, Satu Mare, Deva, Arad, precum şi din diaspora, de la Gyula – Ungaria şi Vârşeţ – Serbia.

De 5 ani încoace, în prima duminică din luna iulie, biserica Parohiei „Învierea Domnului” din Lugoj este gazda unui festival ce aduce la un loc cele mai reprezentative formaţii şi grupuri corale bisericeşti din întreg Banatul.

Iniţiatorul evenimentului, pr. paroh Mihai Sidei, a vorbit în deschidere despre noutatea ediţiei din acest an. „Ne aducem aminte, odată cu fiecare ediţie, de un eveniment deosebit din istoria parohiei noastre, sfinţirea bisericii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la 5 iulie 2009, căruia îi rămânem profund recunoscători. Încă de la începutul acestui festival, am dorit să îmbinăm armonios două aspecte importante, atât partea culturală, cât şi cea religioasă, într-un eveniment reprezentativ pentru oraşul nostru. Noutatea pe care o aducem în acest an este prezenţa în mijlocul nostru a două formaţii corale din afara graniţelor ţării, de la Gyula şi de la Vârşeţ. Ne bucurăm că au răspuns invitaţiei noastre şi nădăjduim ca acesta să fie începutul unei strânse şi rodnice colaborări cu fraţii noştri români din Ungaria şi Serbia”, a precizat pr. Mihai Sidei.

Juriul festivalului a fost format din preoţi şi profesori, specialişti în domeniu, de la mai multe instituţii de cultură şi învăţământ din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial, care a transmis aprecierea şi gândurile de bine ale ierarhilor eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. „Festivalul de la Lugoj vine să întărească ideea că activitatea corală la nivelul Banatului va continua pe mai departe cu aceeaşi dragoste şi dăruire de care au dat dovadă şi înaintaşii noştri. Nădăjduim că astfel de evenimente vor avea loc în cât mai multe parohii, întrucât ele contribuie la dezvoltarea şi îmbogăţirea spirituală şi culturală a întregii comunităţi. Activitatea corală din Lugoj este mai specială, ea se află în creştere an de an, la fiecare ediţie participă alte formaţii corale din ţară şi din străinătate. Aşadar, se cuvine să aducem mulţumire organizatorilor şi să îl felicităm în mod sincer şi cu toată dragostea pe pr. Mihai Sidei pentru strădania depusă în organizarea acestui festival”, a menţionat pr. Zaharia Pereş.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Oppidus”, în colaborare cu Biserica „Învierea Domnului şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi Primăria Lugoj.

festival Lugoj (2) festival Lugoj festival Lugoj (1)

Comments are closed.