Hram mănăstiresc

În ziua 14 octombrie 2010 cu ocazia Sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Dobreşti aflată pe raza protopopiatului Făget din Eparhia Timişoarei se va îmbrăca în haine de sărbătoare, întrucât se prăznuieşte hramul mănăstirii.

Cu acest prilej, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului vor sluji Presfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului împreună cu părintele stareţ – ieromonahul Matei Buliga şi un sobor de preoţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj şi de către Grupul Coral Katharsis.

Programul slujbelor religioase este următorul:

Miercuri la ora 19.00 – Slujba Privegherii;
Joi ora 9.00 – Sf Maslu; ora 10.00 – Sf. Liturghie.

Mănăstirea Dobreşti s-a înfiinţat la 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti, care a achiziţionat câteva grădini şi o casă în sat, unde, actualmente, locuieşte obştea monahilor, până la finalizarea lucrărilor de construcţie.
Cu acordul Î.P.S. Mitropolit Nicolae al Banatului slujbele religioase se săvârşesc în biserica monument istoric din localitate, care datează din anul 1852.

Locul aşezământului monahal ocupă o culme de deal la marginea localităţii, în partea de S-V şi are o suprafaţă de 4,67 ha, cumpărată şi donată ulterior de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pe acest loc, la 1800 a existat un conac boieresc aparţinând doamnei Halasy Analia din Debreţin – Ungaria.

La 23 octombrie 2005, cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolit Nicolae al Banatului, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi P.S. Episcop Lucian al Caransebeşului, pe atunci episcop-vicar la Timişoara, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au sfinţit locul pe care se construieşte biserica, aşezând piatra de temelie îndătinată.

Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. Cu această dată a început efectiv construcţia bisericii. În primă fază, datorită zonei colinare, a fost necesară trasarea unei suprafeţe de 4000 mp. S-a amenajat o platformă pe care s-au făcut o săpătură generală a bisericii şi săpăturile fundaţiilor demisolului acesteia.

Credincioşii care doresc să participe la hramul Mănăstirii Dobreşti pot opta pentru următoarele variante de traseu:
Acces rutier varianta I: E70 Timişoara – Lugoj, la intrarea în Coştei ramificaţie la stânga, DL 85 Balinţ – Bara, ramificaţie la dreapta spre Lăpuşnic – Dobreşti.
Acces rutier varianta II: DN 68A Făget – Lugoj, ramificaţie la dreapta spre Mănăştur, spre Bethausen pe DJ 609B, ramificaţie la dreapta, Cladova – Ohaba Lungă, ramificaţie Dobreşti
.

Leave a Reply