La data de 9 mai, Biserica noastră prăznuiește „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae” în localitatea Bari din Italia, eveniment ce a avut loc în anul 1087. De atunci și până astăzi, credincioșii ortodocși își aduc aminte de acest moment și multe biserici îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. Printre aceste biserici se numără și cea din localitatea Cerneteaz, protopopiatul Timișoara II, care poartă hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și a fost târnosită de către vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, la data 9 mai 1965.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în ajunul sărbătorii a fost săvârșită Vecernia cu Litie, de către preoții Vasilică Mutașcu de la parohia Covaci și preotul paroh Marius Adrian Rumega.
În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, delegatul Chiriarhului fiind părintele protopop Caius Andrașoni, de la Protopopiatul Timișoara II. Din sobor au făcut parte preotul paroh Marius Adrian Rumega și preoții din parohiile vecine: pr. Ioan Sălvan de la parohia Giarmata, pr. Dan Oancea de la parohia „Sf. Mina” din Dumbrăvița, pr. Vasilică Mutașcu și pr. pensionar Vergică Simion din parohia Covaci.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop Caius Andrașoni a vorbit credincioșilor despre importanța hramului bisericii din Cerneteaz, mai ales în contextul în care această sărbătoare anul acesta este prăznuită în Săptămâna Luminată.
Credincioșii din parohia Cerneteaz au avut un motiv în plus de binecuvântare prin prezența unui fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse pentru a doua oară prin bunăvoința părintelui Voinea Ijeconi de la Parohia ,,Sfântul Nicolae” – Zona Soarelui Sud din Timișoara.
Evenimentul a fost dublat și de prezența coralei ,,Epifania” din Timișoara, condusă de dl. prof. Florin Nicolae Șincari, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
Urmând tradiția înaintașilor, după Sfânta Liturghie, soborul preoților slujitori a oficiat o slujbă de pomenire și au depus coroane la Monumentului Eroilor, ridicat în memoria celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în cele două Războaie Mondiale. La acest moment au participat credincioșii parohiei și reprezentanți ai primăriei locale.
Localitatea Cerneteaz se află la 11 km de Timișoara și face parte din comuna Giarmata. Aceasta este atestată documentar în anul 1470. Biserica parohială a fost construită între anii 1841-1846, dimensiunile în plan fiind: 30 m lungime, 13 m lățime si 11 m înălțime, până la acoperiș și a fost pictată de pictorul Ioan Zaicu. De-a lungul anilor biserica a fost renovată de mai multe ori atât în interior, cât și în exterior.