Hramul bisericii ucrainene din Lugoj

În duminica a V-a după Rusalii, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei „Sfântul Volodemer” din protopopiatul ortodox ucrainean Lugoj. Credincioşii ucraineni au sărbătorit în această zi hramul bisericii și au aniversat  23 de ani de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj. La orele dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat de tinerii şi credincioşii îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Soborul preoţilor slujitori a fost condus de pr. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului şi Ioan Piţura, conducătorul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România.

Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul în biserica cu hramul „Sfântul Volodemer”, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Teodor Cocan, iar diaconul Gheorghe Rusneac a fost hirotonit preot pe seama parohiei ucrainene din Lugoj. La marea sărbătoare a comunităţii au luat parte numeroşi credincioşi ucraineni din Banat, reprezentanţi ai celorlalte culte din oraş, precum şi oficialităţi locale.

 La momentul potrivit din Sfânta Liturghie numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi copii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

De asemenea, la solicitarea părintelui protopop Ilie Albiciuc și a credincioșilor parohiei ucrainene din Lugoj, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat printr-un act sinodal, ca începând de astăzi, biserica să îl aibă ca ocrotitor și pe Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

Totodată, a fost transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului pentru toți credincioșii și slujitorii bisericii ucrainene din Lugoj.

La finalul slujbei, urmând tradiția sărbătorii, toți credincioșii prezenți și soborul slujitorilor au înconjurat biserica, fiind săvârșită slujba de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș.

Comments are closed.