În aceasta sâmbătă, 30 ianuarie, catedrala mitropoliatană a Timişoarei îşi va cinsti patronii spirituali, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan. Acesta este primul hram al catedralei, ales in anul 1946 cand Patriarhul Nicodim în prezenţa Maiestăţii Sale Regele Mihai I a sfinţit acest locaş de cult ridicat cu trudă timp de 10 ani în vreme de razboi.
Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei şi înălţată la încrucişarea celor mai importante artere de circulaţie din oraş, catedrala mitropolitană impresionează prin dimensiunile ei, prin graţia liniilor cât şi prin învelişul de ţiglă smălţuită care străluceşte de departe în razele soarelui. Interiorul are măreţia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleşeşte prin grandoarea şi splendoarea lor, dar te îndeamnă în acelaşi timp spre evlavie şi meditaţie. Construcţia propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936 prin sfinţirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului.
Au fost necesari cinci ani de muncă intensă până la ridicarea tuturor lucrărilor de arhitectură, suprafaţa construită cuprinzând 1.542 m, iar volumul în jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioşi. O atenţie specială merită cele şapte clopote al căror sunet impresionează prin rezonanţa neobişnuită care se aude pe tot cuprinsul oraşului. În toamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaş al Domnului, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat. La această mare procesiune a participat însuşi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I-ul, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc.
În interior, catedrala a fost îmbogăţită cu moaştele mitropolitului Iosif cel Nou, care au fost strămutate de la mănăstirea Partoş în anul 1956. Din iniţiativa mitropolitului Nicolae al Banatului, s-a hotărât încă din anul 1962 organizarea unei colecţii care să cuprindă arta religioasă veche din Banat, adăpostită în subsolul din incinta catedralei. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropoliţilor Banatului. Primul mitropolit înhumat aici a fost Vasile Lazarescu (1947-1961). Între anii 2003-2006 pictura catedralei mitropolitane a fost desprăfuită, redându-i-se strălucirea originală. Aşa cum se prezintă astăzi, pictura şi sculptura catedralei mitropolitane dezvăluie privirilor un tot unitar axat pe filonul tradiţiei artistice româneşti, dar înainte de toate reliefează talentul şi arta celor ce au trudit la înfrumuseţarea acestui măreţ locaş de cult.
Totdodata mai amintim ca al doilea hram al catedralei este serbat in data de 15 septembrie in ziua de praznuire a Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos. Cu ocazia hramului inchinat Sfintilor Trei Ierarhi, slujbele religioase vor incepe vineri seara de la ora 17 prin slujba vecerniei cu litie, continuind sambata dimineata de la ora 7 cu slujba utreniei, la ora 9,30 cu slujba arhiereasca a Sfintei Liturghii si incheind seara de sambata cu slujba vecerniei urmata de concertul coral sustinut de corul catedralei mitropolitane dirijat de catre preotul Dan Dragomir.