Implicare tinerilor în viaţa parohiei Pesac

   Urmând porunca Mântuitorului Iisus Hristos care le-a spus Sfinţilor Apostoli ,,…Peste cei bolnavi mâinile veţi pune şi bine le va fi.”( Mc.16,18 ), Duminică 25 noiembrie de la ora 16,00 în Biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului” din Parohia Ortodoxă Română Pesac, Protopopiatul Sânnicolau Mare s-a săvârşit Sf.Taină a Maslului de obşte. Această lucrare sfinţitoare şi tămăduitoare s-a săvârşit în Postul Naşterii Domnului ca o împlinire a chemării Sfântului Sinod al B.O.R. adresată clerului şi credincioşilor în cuvântul pastoral din anul acesta ca an omagial al Sf. Taine a Maslului şi al îngrijirii bolnavilor.

Slujba Sfântului Malu a fost oficată de un sobor de opt preoţi şi un diacon, avându-l în frunte pe P.On.protopop Gheorghe Sutac de la Sânnicolau Mare. Din sobor au mai făcut parte şi doi preacuvioşi părinţi de la Sf. Mănăstire Hodoş Bodrog, preoţi din parohiilevecine şi preotul paroh Mihai Petru Vucu.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ilarion V.Felea din Arad, care au susţinut în biserică şi un scurt program de colinde. La Sf.Maslu au participat un număr mare de credincioşi din Pesac, dar şi din parohiile vecine, biserica fiind plină dovedindu-se chiar neâncăpătoare. De remarcat a fost prezenţa cadrelor didactice şi a copiilor de la şcoala din Pesac, prezenţi în număr mare la biserică. Au fost aduşi la Sf. Maslu bolnavi şi infirmi din parohie, care au participat la această lucrare sfinţitoare şi tămăduitoare săvârşită pentru alinarea şi vindecarea lor trupească şi sufletească, le-au fost citite rugăciuni şi au fost unşi cu undelemn sfinţit toţi cei prezenţi. Slujba s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebită de rugăciune şi smerenie.

În cuvântul de învăţătură ţinut la sfârşit de P.On.Părinte protopop Gheorghe Sutac, acesta i-a îndemnat pe credincioşi să împletească postul cu rugăciunea şi cu faptele bune aplecându-se asupra celor în nevoi şi suferinţă după exemplul Mântuitorului Iisus Hristos care Însuşi a slujit pe cei în dureri şi neputinţe, tămăduindu-i de toate bolile şi suferinţele şi chiar identificându-se cu aceştia. În încheiere pr. paroh Mihai Vucu le-a mulţumit părinţilor coslujitori, îndeosebi P.On.Pr.protopop Gheorghe Sutac şi celor doi părinţi monahi de la Mânăstirea Hodoş Bodrog, P.Cuv.ieromonah David şi P.Cuv.ierodiacon Gherasim, care au răspuns cu drag chemării credincioşilor din Pesac. Părintele paroh le-a mulţumit de asemenea cadrelor didactice şi îndeosebi Lidiei Onica, directoarea Şcolii din Pesac, Adrianei Vucu, învăţătoare şi Corneliei Marcu, educatoare pentru implicarea deosebită în buna desfăşurare a Tainei Sf Maslu, precum şi în apropierea copiilor de Biserică. Părintele le-a mulţumit tuturor credincioşilor pentru răspunsul bun dat la chemarea Sfintei Biserici, arătând că acum în postul Naşterii Domnului fiecare dintre noi trebuie să ne încălzim ieslea sufletului cu post, rugăciune şi milostenie, pregătind-o ca să-L primim în ea pe Dumnezeiescul Prunc Hristos, care a venit în lume pentru noi şi a noastră mântuire.

Luni 26.11.2012 în cadrul proiectelor ,,Hristos Împărtăşit copiilor,, şi ,,Alege Şcoala,, preotul paroh Mihai Petru Vucu însoţit de un grup de copii de la Şcoala din Pesac a cercetat bolnavii infirmi din parohie şi bătrânii căzuţi la pat, citindu-le o rugăciune de sănătate la căpătâi şi ungându-i cu untdelemn sfinţit de la Sf.Maslu. Părintele însoţit de copii a fost primit de bolnavi şi de familiile acestora cu bucurie şi recunoştiinţă, că nu au fost uitaţi nici ei, chiar dacă boala i-a ţinut la pat neputând veni la biserică. Această lucrare a fost un exemplu de urmat pentru copii, care sunt viitorii credincioşi ai bisericii, pentru îngrijirea bolnavilor şi a celor în suferinţă.

Comments are closed.