Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor.

Joi 13 mai s-a sărbătorit Înălţarea Domnului, care este totodată şi Ziua Eroilor. În cadrul Sfintei Liturghii în toate bisericile şi mănăstirile din eparhie s-a făcut pomenirea eroilor şi martirilor neamului care au căzut pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti. În parohiile unde există monumente ale eroilor s-au oficiat slujbe de pomenire la faţa locului.
La catedrala mitropolitană, din încredinţarea Chiriarhului, Sfânta Liturghie s-a oficiat de către Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul împreună cu mai mulţi slujitori, în prezenţa multor credincioşi şi credincioase. Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut ierarhului, care a stăruit asupra semnificaţiei praznicului şi aplicării mesajului Evangheliei în lumea de azi.

Îndată după Sfânta Liturghie Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie şi ceilalţi slujitori s-au deplasat la monumentul eroilor din parcul Central unde, în prezenţa oficialităţilor şi a numeroşi localnici s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor. Asemenea s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei şi la crucea din faţa catedralei, după care s-au depus coroane de flori.
Slujitori de la catedrala mitropolitană au oficiat în cursul aceleiaşi zile slujbe de pomenire la monumentele eroilor din primul şi cel de-al doilea război mondial la cimitirul din calea Lipovei, iar slujitori de la biserica parohiei Timişoara Fratelia au oficiat o slujbă de pomenire la monumentul eroilor de pe calea Şagului.

Menţionăm că în ziua de 12 mai mai mulţi slujitori ai catedralei mitropolitane au săvârşit pomenirea eroilor martiri ruşi la monumentul din cimitirul de pe calea Lipovei, în prezenţa unei delegaţii de la Ambasada Federaţiei Ruse din Bucureşti.

Leave a Reply