Învierea Domnului prăznuită de credincioşii timişoreni

               Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara, Slujba Învierii  Domnului a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Impunătoarea catedrală a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor venită să cinstească marele praznic al creştinătăţii, iar începând de pe esplanada lăcaşului de cult până în faţa Operei Române, întreg centrul oraşului strălucea în lumina caldă a lumânărilor.

Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi în acest an, mai multe eparhii din ţară, printre care şi Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, s-au împărtăşit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a oferit clerului şi credincioşilor prezenţi Sfânta Lumină în cadrul tradiţionalei procesiuni din noaptea Învierii, săvârşită în jurul Catedralei mitropolitane.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, Ierarhul a sfinţit “Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului. Răspunsurile religioase au fost date de corala catedralei mitropolitane, dirijată de pr. Dan Dragomir şi grupul coral “Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala timişoreană, duminică, în prima zi a Sfintelor Paşti, începând cu ora 9:30, de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cadrul acesteia, pr. Valentin Boancheş, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, a dat citire pastoralei la Învierea Domnului, a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, adresată preoţilor, credincioşilor, monahilor şi monahiilor din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

Comments are closed.