Lansare de carte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, astăzi (8 mai) în sala festivă a Centrului Eparhial din Timişoara a avut loc lansarea cărţii “Neamul mustonilor în Banat”, scrisă de avocatul Horia Musta. Această lucrare se referă la una din familiile cele mai reprezentative din istoria Banatului.
De-a lungul vremii “mustonii”, aşa cum îi numeşte autorul au dat naştere multor personaje importante care au marcat în mod hotătrâtor viaţa bănăţenilor sub aspect social, politic, religios, cultural şi bisericesc. E suficient să amintim pe episcopul Filaret Musta care a desfăşurat o bogată activitate în Episcopia Caransebeşului şi căruia i se datorează alegerea în fruntea eparhiei a celui care va deveni primul patriarh al Romaniei: dr. Elie Miron Cristea. Un alt membru marcant al acestei familii a fost protopopul Oraviţei între anii 1923-1949: Virgil Musta. Cu siguranţă şirul personalităţilor ar putea continua însă, ne oprim la autor care în vârstă de 96 de ani a reuşit să adune datele necesare unui astfel de volum evidenţiind în mod special pe cei din neamul Musta care, au contribuit la bunul mers al vieţii bisericeşti din Banat.

Manifestarea s-a deschis cu “Hristos a înviat!” şi rugăciunea “Tatăl nostru”, apoi după cuvântul Părintelui Mitropolit şi al Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, invitat la această manifestare, au vorbit protopopul Oraviţei, profesori de la Universitatea de Vest din Timişoara şi deasemenea doctori, ingineri, profesori şi alte rude din ţară şi străinatate ai familiei Musta. Acţiunea culturală s-a încheiat cu câteva cântări pascale interpretate de un grup de preoti, slujitori ai catedralei mitropolitane din Timişoara.

A consemnat

P.On. Pr. Zaharia Pereş

Leave a Reply