Biserica ajută Şcoala
La Parohia Timişoara – Iosefin, prin grija părintelui paroh Ionel Popescu se desfăşoară, în fiecare zi de marţi şi joi după amiază, de peste doi ani de zile meditaţii pentru elevii parohiei, care doresc să-şi îmbogăţească cunoştinţele de limba română, limba engleză şi matematică.
„În urma vizitelor pastorale efectuate am constatat că în parohia noastră sunt familii care nu au o situaţie materială prosperă, şi care din acest motiv nu-şi pot permite să ofere meditaţii pentru pregătirea copiilor. Având în vedere acest aspect, la parohia noastră se derulează meditaţii oferite în mod gratuit de profesoare la limba română, engleză şi matematică, mai ales pentru pregătirea elevilor din clasele terminale a VIII-a şi a XII-a. La aceste meditaţii participă aproximativ 20 elevi, de pe raza parohiei, iar doamnele profesoare, enoriaşe ale parohiei, lucrează pe grupe de câte 3-5 elevi, astfel încât procesul de învăţare să fie eficient. Din partea parohiei şi a „Fundaţiei Preot Ioan Olariu” a fost pusă la dispoziţia elevilor o sală specială dotată cu obiectele didactice necesare bunei desfăşurări a acestor meditaţii. Suntem mulţumiţi şi recunoscători profesoarelor ce îşi răpesc din timpul lor pentru a face atât de mult bine elevilor ce vin la parohia noastră. De asemenea şi părinţii sunt mulţumiţi pentru că Biserica se implică în organizarea unor astfel de activităţi iar prin venirea copiilor la meditaţii vin, totodată şi părinţii cu ei la biserică”, ne-a declarat părintele Ionel Popescu.
Personalul didactic implicat în această acţiune, profesoare şi studente, este foarte încântat de ceea ce se întâmplă la Biserică, întrucât timpul pe care îl alocă elevilor este un timp câştigat pentru Dumnezeu.
„Ştiind de câte acţiuni se fac la această parohie mi-am oferit sprijinul pentru copiii care doresc să fie ajutaţi la matematică şi, având un buget de timp destul de larg, încerc să-mi fac şi mie un bine, să evit de-profesionalizarea şi sentimentul inutilităţii. Sunt încântată de receptivitatea copiilor care vin din proprie iniţiativă, pentru a-şi consolida cunoştinţele de la şcoală”, a specificat d-na Doina Silagi, profesoara de matematică.
Bucuria din ochii elevilor
Pentru toată această activitate depusă în slujba Bisericii există o răsplată mai mare decât cea materială, bucuria din ochii elevilor.
„Primesc pentru această activitate o răsplată extraordinară, sclipirea din ochii unui copil care se întreabă: „Oare cine a fost Pitagora?”. Copiii descoperă legătura dintre catetele şi ipotenuza unui triunghi şi sunt foarte bucuroşi, mai ales când se ridică de la masă cu sentimentul că sunt siguri de ei şi nu o să uite niciodată ceea ce au învăţat.
Mă bucur de asemenea că stau cu ei la masă, reacţia copilului este alta dacă explic ceva stând la tablă şi cu totul alta, când stau la masă alături de ei, când a pierit inhibiţia şi teama de „profu` de mate” care ar putea da şi note proaste”, a spus Doina Silagi.
Prin această acţiune pe care o desfăşurăm în cadrul Parohiei Timişoara – Iosefin, ne străduim să împlinim şi hotărârile Sfântului Sinod privind atât de răspânditele şi binevenitele proiecte: „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala” la implementarea cărora aducem şi noi o contribuţie modestă”, a mai precizat părintele Ionel Popescu.