Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 evocată la Timişoara

Cu ocazia împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au fost organizate la Timişoara o serie de manifestări militare, religioase şi culturale la care au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, veterani de război, structuri militare, organizaţii politice şi apolitice.

Ceremonia s-a desfăşurat în faţa Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, de pe Bvd. Take Ionescu, nr. 46, unde oficialităţiile locale au evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859 şi a personalităţii Principelui Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi a debutat cu intonarea imnului de stat interpretat de muzica militară a Brigăzii 18 Infanterie „ Banat”.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la evenimentele închinate acestei zile Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, care a oficiat slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoţi de la catedrala Mitopolitană, precum şi Pr. Cristian Răduică, de la biserica Inspectoratului de Poliţie şi Pr. Radu Bogdan, preot militar.

Prin rugăciunile înălţate, Preasfinţia Sa a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească din 1859.

După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie, de către oficialităţile judeţene şi locale, precum şi asociaţiilor politice şi apolitice. Ceremonia închinată acestei zile s-a finalizat cu defilarea gărzii de onoare .

În după amiaza aceleiaşi zile, în Piaţa Operei din Timişoara timişorenii au serbat evenimentul formând o horă în acordurile fanfarei „ Pro Amiciţia”.

Leave a Reply