O nouă sesiune pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie

 DSC_1769

În perioada 1- 6 septembrie 2014 se va organiza o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II).

Cursurile vor începe cu slujba de Te-Deum luni, 1 septembrie, ora 10, la Centrului eparhial din Timişoara şi se vor desfăşura la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”.

Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale se va finaliza printr-un examen, în săptămâna 22-26 septembrie, constând din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

La această serie, a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, se vor înscrie candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului. Dosarele candidaţilor vor fi depuse la Sectorului învăţământ al Centrului eparhial Timişoara până la 25 iulie a.c..

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin hotărârea nr. 1199/2008, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie. De asemenea, potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Comments are closed.