Ocrotitorul Banatului cinstit de mii de pelerini

Astăzi, 15 septembrie, de sărbătoarea „Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, pelerini din întreg Banatul au păşit pragul catedralei mitropolitane din Timişpoara, pentru a se închina Ocrotitorului Banatului şi a participa la sfintele slujbe oficiate cu acest prilej.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene şi a mii de credincioşi.

Soborul slujitorilor a fost format din consilieri de la Centru eparhial, protopopi din cadrul eparhiei, stareţi ai sfintelor mănăstiri bănăţene şi slujitori ai catedralei mitropolitane.

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Bogdan Stănilă, preşedintele ASCOR-filiala Timişoara, urmând a fi hirotonit preot pe seama parohiei Leucuşeşti, din cadrul protopopiatului Făget.

Răspunsurile liturgice au fost date alternativ de către corul catedralei mitropolitane, dirijat de pr. Dan Dragomir şi grupul vocal „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

 În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a subliniat importanţa cinstirii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ca cel ce este grabnic ajutător şi fierbinte rugător înaintea lui Bunului Dumnezeu pentru noi.

 „Astăzi avem bucuria să prăznuim un om care a trăit în pământul acesta, care a vieţuit după poruncile sfintei evanghelii şi a cărui viaţă a fost întru totul închinată slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor. Viaţa Sfântului Ierarh  Iosfi cel Nou de la Partoş petrecută în  sfinţenie şi mărturisită de cronicarii vremurilor sale, a făcut ca sfintele lui moaşte să fie păstrate nestricăcioase, izvorătoare de mir, şi făcătoare de minuni. Sfinţii sunt oamenii care nu mor niciodată, şi trebuie să luăm aminte, căci nestricăciunea sfintelor moaşte este dovada şi totodată garanţia că noi putem dobândi veşnicia. În vremurile de astăzi avem nevoie cu atât mai mult de sfătuitori, de oameni care prin pilda vieţii şi învăţăturii lor, precum Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş să ne călăuzească spre veşnicie şi spre întâlnirea cu Hristos”, a precizat P.S. Paisie Lugojanul.

În final, Ierarhul a transmis tuturor credincioşilor binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i totodată, de purtarea de grijă şi dragostea părintească a Întâistătătorului lor.

Comments are closed.