Premiul III la concursul de interpretare corală de la Ohrid, Macedonia

În perioada 22-26 august, a avut loc ediţia a VI-a, a Festivalului Coral de la Ohrid, unde au fost prezente aproape şaizeci de formaţii, din şaptesprezece ţări. Cu binecuvântarea ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului şi cu purtarea de grijă a PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, la eveniment a participat şi corala „Melos”, a Centrului Eparhial din Timişoara, condusă de Părintele Nicolae Belean, care a obţinut premiul III şi un premiu special pentru interpretarea piesei populare macedonene „Aj sto mi e milo”, aparţinând compozitorului Tomislav Zografski.

Majoritare au fost corurile din zona slavă a Europei – Polonia, Bulgaria, Rusia,  Serbia, Croaţia, Cehia, Macedonia – însă au putut fi ascultate şi coruri din Turcia, Belgia, sau chiar din îndepărtata Suedie. Toate, formaţii de cea mai bună calitate şi de o mare varietate : coruri de copii, de tineret, sau de voci mature, coruri de amatori, dar şi de profesionişti, coruri de voci feminine, bărbăteşti, sau  mixte.

Astfel, timp de câteva zile, Ohridul a fost capitala europeană a bucuriei de a cânta. Străduţele pietruite şi înguste, bisericile vechi de veacuri, malul lacului bătrân au răsunat în acordurile vocilor celor peste o mie de corişti veniţi la Ohrid pentru a împărtăşi această bucurie. Totul s-a desfăşurat sub semnul calităţii fără de cusur – de la muzica ce a putut fi ascultată în festival, la prezenţa scenică a corurilor, sau la profesionalismul membrilor juriului – nume sonore ale cântului coral, între care amintim pe maestrul Voicu Popescu, dirijorul corului „Madrigal”.

Nimic dintre toate acestea nu ar fi fost posibil fără implicarea până la dăruire a dirijorului Aleksandar Dimoski, iniţiatorul Festivalului şi împătimit al cântului coral. Astfel, cu adevărat s-a dovedit, încă odată, la Ohrid, că omul sfinţeşte locul. Că bucuria de a aduce slavă lui Dumnezeu prin cânt şi oamenii care o slujesc pot deveni, fie doar şi pentru câteva zile, ambasadori ai spiritualităţii unui popor.

Comments are closed.