Prima conferință prepascală organizată de Facultatea de Teologie din Timișoara în acest an

Sub titlul Diaspora românească – misiune și pastorație dincolo de fruntariile țării, s-a desfășurat miercuri 1 aprilie, prima conferință prepascală din acest an. Ea a fost susținută de părintele lect. univ. dr. Marius Florescu, profesor de Misiologie la Facultatea de Teologie ortodoxă din Timișoara.

Conferința, organizată on line, a reunit profesori de Teologie, studenți, profesori de Religie, elevi și alți doritori de a afla ce înseamnă și cum este organizată Diaspora ortodoxă în general și cea românească în special. Tematica vastă, prezentată sintetic de către conferențiar, a abordat mai întâi noțiuni de terminologie și generalități privind actualitatea temei. Intrându-se în subiect, a fost prezentat documentul intitulat Diaspora ortodoxă, adoptat de Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe în anul 2016. Tot acum au fost trecute în revistă anumite dificultăți apărute între Bisericile Ortodoxe Locale cu privire la Diaspora.

Introducerea la tema propriu-zisă a Diasporei ortodoxe românești a fost precedată de un citat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a subliniat de ce este importantă cultivarea relațiilor firești și frățești dintre Biserica Mamă și credincioșii ortodocși români aflați dincolo de fruntariile țării. O altă perspectivă prezentată asupra exigențelor slujirii în Diaspora a fost cea a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif Pop de la Paris.

Sunt peste patru milioane de români în Diaspora, exceptându-i pe cei aproape șase milioane care trăiesc împrejurul granițelor țării. Părintele conferențiar a prezentat cum este organizată Diaspora ortodoxă românească și care sunt particularitățile slujirii de acolo.

La final, a fost amintită iconografia anului omagial al Diasporei ortodoxe, care este constituită din icoanele sfinților Ioan Casianul, Dionisie Exiguul și Ioan Iacob Hozevitul. Pentru a exemplifica cum se desfășoară slujirea dintr-o parohie din Diaspora, a fost detaliat programul slujbelor religioase de la parohia Roma XI, aflată sub jurisdicția Episcopiei ortodoxe române din Italia.

Moderatorul conferinței a fost părintele conf. univ. dr. Constantin Jinga. Prezent la conferința on line a fost și părintele consilier lect. asoc. dr. Nichifor Tănase, care a transmis un cuvânt de binecuvântare și de apreciere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului.

Comments are closed.