Proiectul  „Alege şcoala!” lansat la Timişoara

proiect Alege scoala lTm (2)

Marţi, 15 iulie a.c., în sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc lansarea oficială a proiectului „Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!”, care va fi derulat de către Patriarhia Română, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România.

La eveniment au luat parte preoţi implicaţi în programele catehetice derulate la nivelul parohiilor Mitropoliei Banatului, profesori de religie şi reprezentanţi ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene din Timiş, Arad şi Caraş-Severin. „Ne-am bucurat de lansarea proiectului «Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!» la nivelul Mitropoliei Banatului, întrucât la acest eveniment, pe lângă reprezentanţii eparhiei noastre, au participat delegaţi ai Arhiepiscopiei Aradului, ai Episcopiei Caransebeşului şi ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În regiunea de vest a ţării noastre se vor înfiinţa în cadrul proiectului 20 de centre catehetice inovative «Alege şcoala!», în fiecare centru fiind câte 25 de copii, la care se vor adăuga şi copiii cuprinşi în programul «A doua şansă în educaţie». În Arhiepiscopia Timişoarei vom avea şase centre educaţionale, iar activităţile vor fi desfăşurate în parteneriatul Biserica şi școala, respectiv preot şi profesor”, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier eparhial în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În deschidere, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, a transmis mesajul Patriarhiei Române cu prilejul lansării noului proiect. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanţilor Fundaţiei World Vision şi ai Arhiepiscopiei Timişoarei, iar apoi, a fost prezentată o retrospectivă a proiectelor „Alege şcoala!” desfăşurate de-a lungul anilor în parohiile din Patriarhia Română. În continuare, pr. dr. Constantin Năclad, managerul proiectului, a făcut cunoscute celor de față obiectivele propuse de proiectul „Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!”, arătând că principalul scop al acestuia este dezvoltarea unor comportamente şi a unor atitudini pozitive faţă de şcoală, pentru copiii din mediul rural şi urban, bazate pe iubirea faţă de Dumnezeu şi față de semeni. În finalul întâlnirii, a fost urmărit un film retrospectiv cu mărturii ale beneficiarilor proiectului „Alege şcoala!”, iar apoi, au avut loc discuţii pe tema derulării proiectului la nivelul regiunii de Vest.

Prevenirea abandonului şcolar

La fel ca şi primele două proiecte „Alege Şcoala!”, iniţiate în 2009, respectiv în 2010,de către Patriarhia Română şi World Vision România, şi finalizate în anul 2013, acest nou proiect îşi propune prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin elaborarea şi implementarea unui plan de acţiune şi a unor măsuri inovative, la nivel multiregional, menţinerea în sistemul de educaţie a persoanelor expuse acestui risc, precum şi dezvoltarea unor acţiuni remedial corective, pentru persoane care au părăsit timpuriu şcoala, din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest.

Principalele activităţi ale proiectului se referă la: formarea specifică a 53 de preoţi şi a 53 de cadre didactice implicate în prevenirea fenomenului abandonului şcolar, în vederea furnizării programelor de prevenţie şi corecţie; elaborarea unui Toolkit educaţional şi dezvolatarea unei platforme educaţionale virtuale; organizarea de activităţi tip „Şcoală de Duminică” şi „Şcoală după şcoală” pentru aproximativ 1.643 de copii şi tineri din mediul rural şi urban şi pentru 1.314 de părinţi ai acestora; organizarea a 12 sesiuni de tabere de creaţie şi a unui concurs cu premii – pe teme religioase. Proiectul „Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!” se va desfăşura pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 – octombrie 2015) şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2.

proiect Alege scoala lTm (1) proiect Alege scoala lTm

Comments are closed.