Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Filofteia la Curtea de Argeş

    Peste zece mii de credincioși au fost prezenţi, astăzi, 7 decembrie 2012, la Curtea de Argeș pentru a participa la sărbătoarea închinată Sfintei Mucenițe Filofteia. Dacă ieri după-amiază racla cu sfintele moaște a fost scoasă în procesiune din paraclisul arhiepiscopal, în această dimineață, începând cu orele 9:30, în Catedrala Arhiepiscopală, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse încă de aseară în fața Catedralei Arhiepiscopale într-un spațiu special amenajat. Temperatura scăzută nu a fost o piedică în calea pelerinilor veniți să ceară de la Bunul Dumnezeu împlinirea rugăciunilor prin mijlocirea Sfintei Filofteia. Sfânta Muceniță Filofteia ocrotește de peste 600 de ani Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sfintele moaștele fiind aduse în Biserica Mitropolitană din Curtea de Argeș în anul 1396, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Este ocrotitoarea tinerilor, a copiilor, grabnic ajutătoare a celor aflați în diferite suferințe trupești și “aducătoare de ploi”.

Din anul 1949 racla cu sfintele moaște se află în paraclisul arhiepiscopal, urmând să fie mutată în viitorul apropiat în noua catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, care se construiește foarte aproape de ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab.

Sursa: basilica.ro

Comments are closed.