Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Timişeni

 DSC_3517

Şi în acest an, la sărbătoarea închinată Înaintemergătorului Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, zeci de pelerini din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Timişeni, din apropierea localităţii Şag, judeţul Timiş. Bucuria praznicului a fost încununată de prezenţa în mijlocul pelerinilor şi a obştii monahale conduse de stavrofora Casiana, a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de preoţi şi diaconi de la mai multe parohii şi mănăstiri din cuprinsul eparhiei. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor veniţi la praznic, ierom. Nectarie Arvai, stareţul Mănăstirii Româneşti, a vorbit despre exemplul duhovnicesc pe care Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ni-l pune înainte prin viaţa sa îngerească, cu totul închinată propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi binevestirii Împărăţiei Cerurilor. Totodată, a evidenţiat importanţa pe care Biserica o acordă cinstirii Înaintemergătorului şi Botezătorului Domnului, pe care Mântuitorul Hristos îl numeşte „cel mai mare om născut din femeie”.

„Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare sihastru şi postitor din câţi au fost vreodată. Viaţa lui aspră, pe care a dus-o în pustiul Iordanului, chemarea poporului la mărturisirea păcatelor şi la pocăinţă, vrednicia de a-L boteza pe Domnul Iisus Hristos, mărturisirea adevărului şi însetarea de dreptate, care i-a atras şi pedeapsa tăierii capului, toate acestea fac din Sfântul Ioan Prorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul, un model de urmat pentru noi, cei care considerăm că cei mai mari oameni sunt sfinţii Bisericii”, precizat ierom. Nectarie Arvai.

La momentul rânduit din slujbă, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. După Sfânta Litughie, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a transmis obştii monahale de aici şi tuturor pelerinilor veniţi la sărbătoarea hramului, binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum şi îndemnul de a urma Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în smerenie şi pocăinţă, mărturisind în toată viaţa noastră puterea şi lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theoforos”, condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu.

Din trecutul mănăstirii

Mănăstirea Timişeni a fost ctitorită de mitropolitul Vasile Lăzărescu, în 1944. Apoi, prin grija exarhului mănăstirilor din Banat, la acea vreme, Justinian Dalea, a fost înzestrată cu un minim necesar desfăşurării vieţii monahale, incluzând şi o ţesătorie mecanică. La început, acest aşezământ monahal a funcţionat ca metoc al Mănăstirii Partoş, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă, amenajată în interiorul imobilului. În anul 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost desfiinţată, fiind preluată de ocolul silvic şi destinată spre locuire muncitorilor. Prin stăruinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1968. De atunci şi până în prezent, mii de credincioşi din întreaga ţară vin aici pentru a găsi alinare sufletească şi trupească, trăind experienţa împărtăşirii din binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu.

DSC_3464 DSC_3468 DSC_3470 DSC_3484 DSC_3490 DSC_3496 DSC_3504 DSC_3510 DSC_3520

Comments are closed.