Sfântul Cuvios Siluan Athonitul evocat la Timişoara

      Marţi, 27 septembrie, a debutat la Timişoara simpozionul internaţional intitulat „Zilele Sfântului Siluan Athonitul”, ajuns la ediţia a III-a. Acesta se desfăşoară în zilele de 27 şi 28 septembrie şi este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei în parteneriat cu Asociaţia Culturală “Kratima” din Timişoara.

     Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părine Nicolae, Mitropolitul Banatului şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, simpozionul din acest an, cuprinde o serie de  evenimente creativ-artistice şi cultural religioase închinate Sfântului Siluan.  Datorită sfinţeniei vieţii sale, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol l-a canonizat la data de 26 noiembrie 1987, aşezându-l în rândul sfinţilor cu dată anuală de prăznuire în la 24 septembrie.

   Simpozionul închinat cuviosului Siluan a debutat dela ora 10:00, la Facultatea de Arte şi Design, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, unde a fost organizat un atelier de creaţie plastică pentru copiii.

    În deschiderea evenimentului, Maica Siluana Vlad, stareţa mănăstirii „ Sfântul Siluan” din Iaşi, le-a vorbit celor aproape 100 de copii, proveniţi de la mai multe şcolile şi grădiniţele timişene, despre importanţa prezenţei rugăciunii în viaţa oricărui creştin. Astfel, le-a fost prezentat exemplul Sfântului Siluan, care şi-a închinat toată viaţa slujirii lui Dumnezeu şi care datorită rugăciunilor sale neîncetate către Dumnezeu a ajuns pe cele mai înalte culmi ale sfinţeniei. Alături de Maica Siluana Vlad au participat la deschiderea oficială a simpozionului, arhim.Symeon, egumenul Mănăstirii „ Sfântul Siluan” din Franţa, pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, din Franţa, Camelia Mingason, preşedintele Asociaţiei Culturale „ Kratima”, din Timişoara, iar din partea Arhiepiscopiei Timişoarei, pr. Zaharia Pereş, cosilier cultural şi arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei Timişoarei.

 În continuarea programului, de la ora 18:00 a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara, conferinţa intitulată „ Sfântul Siluan. Despre dragoste”, având ca invitaţi pe Maica Siluana  şi arhim.  Symeon.  Moderatorul discuţiilor a fost părintele Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Teologie din Timişoara.

Miercuri, 28 septembrie începând cu ora 7.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, din incinta Centrului eparhial din Timişoara, iar de la ora 18:00, vor avea loc în Aula Magana a Universităţii de Medicină şi Farmacie „ Victor Babeş”, din Timişoara, conferinţele  „ Cuviosul Siluan Athonitul- Mireanul Simeon” şi „ Iubirea de vrăjmaşi, singurul criteriu al Adevărului”, susţinute de Pr. Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „ Sf. Ilie”, Albac, respectiv pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard.

Comments are closed.