Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul prăznuit la Mănăstirea Româneşti

Numeroşi credincioşi bănăţeni şi-au îndreptat paşii spre Sfânta Mănăstire Româneşti, cu prilejul praznicului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aşezământului monahal, de la poalele munţilor Poiana Ruscă. Aceşti au luat parte  cu evlavie la slujbele religioase oficiate încă din ajunul sărbătorii  de obştea mănăstirii, conduse de ieromonahul Nectarie Arvai.

Programul religios legat de sărbătoarea sfântului a început din seara zilei de vineri iar sâmbătă dimineaţa de la 9,30 Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a oficiat Sfânta Liturghie, în foişorul de vară al mănăstirii.

În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, de la mănăstirile şi parohiile învecinate, în frunte cu pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului şi ierom Nectarie Arvai, stareţul mănăstirii. În cadrul slujbei a fost hirotonit teologul Daniel Iancu, se seama bisericii ”Pogorârea Duhului Sfânt” a parohiei Nădrag, Protopopiatul Lugoj. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către protosinghelul Serafim Grozăvescu de la mănăstirea Cebza din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul “Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condos de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu. De asemenea, pr. Liviu Ionuț a fost hirotesit întru duhovnic pe seama bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din parohia Bucovăț, protopopiatul Făget iar diaconul Marian Pîrvu, slujitor la catedrala mitropolitană din Timișoara, a primit distincția de arhidiacon. În finalul slujbei, Preasfinţia Sa a transmis obştii monahale şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, apoi alături de soborul slujitorilor, a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, fraţii şi monahii trecuţi la Domnul, care se odihnesc în cimitirul mănăstirii.

Comments are closed.