Sfinţirea Centrului Medical de Evaluare şi Recuperare „ Cristian Şerban” din Buziaş.

      Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat astăzi, 19 octombrie, slujba de sfinţire a Centrului Medical de Evaluare şi Recuperare „ Cristian Şerban” din Buziaş, recent renovat în urma gravului incendiu din primăvara acestui an.

Centrul Medical din Buziaş a sărbătorit astăzi  în cadrul unei manifestări speciale împlinirea a 15 ani de activitate în slujba copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat şi hemofilie de la noi din ţară, precum şi renovarea întregului complex medical, grav afectat de incendiu.  La eveniment au participat reprentanţi ai mai multor intituţii publice timişorene, precum şi parteneri şi membrii ai Fundaţiei „ Cristian Şerban”.

 Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare „ Cristian Şerban” din Buziaş, inaugurat la 1 iulie 1997, este o instituţie medicală pentru copii şi tineri, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 35 de ani. Prin caracteristicile sale, prin numărul semnificativ de pacienţi aflaţi în acelaşi loc, în aceeaşi perioadă, acest centru este unic în România, fiind singurul din Europa de Est.

Centrul a fost construit  între anii 1992 şi 1997, după model occidental, de fondatorii Fundaţiei „ Cristian Şerban” pentru ajutorarea copiilor bolnavi, Marghit şi Viorel Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie „ Victor Babeş” din Timişoara, în memoria fiului lor, Cristian. După finalizare, această instituţie medicală a fost introdusă în sistemul medical public din România, aflându-se sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, iar pacienţii fiind spitalizaţi în mod gratuit.

În Centrul Medical „ Cristian Şerban” se pot interna pacienţi din toată ţara, cu diabet zaharat, cu hemofilie şi cu alte boli ce necesită recuperare fizică din primele luni de viaţă şi până la vârsta de 35 de ani. Acesta este singurul loc din ţară în care copii cu diabet insulinodependent sunt educaţi şi ajutaţi să depăşească pragul psihologic al bolii, precum şi singurul  loc din ţară unde hemofilicii au primit o şansă, având condiţii de recuperare şi tratament gratuit.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul complexului medical de la Buziaş funcţionează din anul 2009 o biserică închinată „Naşterii Domnului”, în care sunt oficiate periodic sfintele slujbe pentru personalul şi pacienţii instituţiei.

Comments are closed.