Simpozionul național de Teologie în desfășurare la Mănăstirea Timișeni Sag

Vineri, 17 mai la Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopie Timișoarei a avut loc deschiderea Simpozionului Național de teologie ”Sfântul Constantin cel Mare, teologie politică și hagiografie în Bizanțul timpuriu”. 

Cu purtarea de grijă a  IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului și în prezența PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhisopiei Timișoarei și pr. conf. dr. Constantin Jinga în biserica mare a mănăstirii.

Deschiderea lucrărilor simpozionului s-a desfășurat în sala de festivități a mănăstirii, la care au participat cadre didactice de la centrele universitare din Arad, Alba-Iulia, Craiova, Iași, Oradea, Reșița, Sibiu și Timișoara, precum și studenți teologi.

Scopul general al Simpozionului este acela de a explora originile și semnificațiile teologice ale traditiei bizantine. Având în vedere caracterul interdisciplinar al Simpozionului, lucrările au abordat Bizanțul timpuriu din perspective diferite, cum ar fi istorice, teologice, spirituale, politice și hagiografice. Moderatorul și cel care avut un aport major în desfășurarea evenimentului este dr. Daniel Lemeni, profesor de spiritualitate în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Lucrările simpozionului continuă și în cursul acestei zile la Mănăstirea Timișeni – Șag  – cu alte subiecte și referate pe tema ”Sfântul Constantin cel Mare, teologie politică și hagiografie în Bizanțul timpuriu” – acestea fiind ulterior cumulate și publicate într-un volum consacrat istoriei și spiritualității bizantine.

Simpozionul este organizat de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara și are ca parteneri Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara.

Comments are closed.