Astăzi, de marele praznic al Izvorului Tămăduirii, mai multe lăcaşuri de cult şi mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Banatului îşi serbează hramul. Sărbătoarea reprezintă pentru toţi credincioşii un prilej de înălţare sufletească şi de aleasă trăire duhovnicească prin rugăciune către Maica Domnului, ca una ce este “Izvor de viaţă dătător”.
Una dintre mănăstirile reprezentative închinate praznicului din Săptămâna Luminată este Mănăstirea Româneşti, din Arhiepiscopia Timişoarei.
Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile de pe raza Protopopiatului Făget. Totodată, numeroşi credincioşi din întreg Banatul au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în paraclisul de vară al mănăstirii şi la slujba de binecuvântare a izvorului cu apă termală din incinta complexului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral “Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.
Predica din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită de către starețul mănăstirii Iermonahul Nectarie Arvai. Acesta a subliniat importanța învierii pentru fiecare credincios în parte și a precizat că învierea noastră începe odată cu Taina Botezului. Dacă omul are libertatea de a spune ”nu” de multe ori Domnului, fie din lene sau alte patimi, fie din incapacitatea de a înțelege iubirea Lui, în fața Învierii omul nu mai are acest drept, pentru că toți vom învia, unii spre viața veșnică iar alții spre învierea osândei. Vindecarea noastră, atât trupească cât și sufletească începe odată cu conștientizarea că fără Domnul nu putem face nimic.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Aghiasmei mici la bazinul cu apă termală din incinta mănăstirii,de unde credincioșii au avut posibilitatea de a duce la casele lor apa sfințită, cea plină de harul vindecător lui Dumnezeu.
La finalul slujbei PS Paisie a transmis mesajul pascal credincioșilor prezenți cât și binecuvântarea ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.
Mănăstirea Româneşti sau “ Izvorul lui Miron, după cum mai este cunoscută de credincioşii bănăţeni, a fost înfiinţată la iniţiativa Patriarhului Miron Cristea. În anul 1910, acesta a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi uimit de frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri.