Slujire frăţească în Mitropolia de Drama, Grecia

             Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la invitaţia Înalt Preasfinţitului Pavlos, Mitropolit de Drama, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a participat duminică, 4 noiembrie, la ceremoniile religioase închinate Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul,  din Sipsa, Grecia.

Sărbătoarea Cuviosului Gheorghe a fost prăznuită de numeroşi credincioşi şi călugări din întreg cuprinsul Mitropoliei de Drama, care au luat parte la întreg programul religios desfăşurat încă din ajunul praznicului la Mănăstirea “ Înălţarea Domnului” din Sipsa. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, condus de   Înalt Preasfinţitul Cosma, Mitropolit de Aitolia si Akarnania. Răspunurile liturgice au fost date de corul de maici al Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului”-Panorama, Thesaloniki.

Ca în fiecare an, după slujbă a avut loc tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Gheorghe Karslidis, Mărturisitorul.  Alături de soborul slujitorilor şi al credincioşilor, la procesiune au luat parte şi oficialităţi din partea statului Elen.

Un sfânt al secolului XX

Sfântul Gheorghe Karslidis, cunoscut şi cinstit ca Noul Mărturisitor din Drama, s-a născut în localitatea Argyroupolis, în Pont, Asia Mica, în anul 1901, din părinţii binecredincioşi Savva Karslidis şi Sophia. La primirea Tainei Sfântului Botez, pruncul a primit numele de Atanasie. Se stie despre acesta că a iubit de tânăr viaţa monahală, petrecând mai mulţi ani la mănăstirile din Georgia, Armenia şi Rusia, mai înainte de a se întoarce aproape pentru totdeauna în localitatea Sipsa, cunoscută astăzi sub denumirea de Taxiarches, în Drama, nordul Greciei. Sfântul Noul Marturisitor Gheorghe a întemeiat în acest loc o mănăstire, el trecând la cele veşnice în data de 4 noiembrie 1959. Pentru viaţa lui sfântă şi pentru nenumăratele minuni săvârşite la mormântul său, Cuviosul a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei la 2 noiembrie 2008, în Mănăstirea “ Înalţarea Domnului”, din Sipsa. Pomenirea sa are loc în fiecare an la data de 4 noiembrie.

Comments are closed.