Târnosirea bisericii din satul timişean Răuţi

       Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent sâmbătă, 9 iunie, în mijlocul credincioşilor din filia Răuţi, a parohiei Uivar, de pe raza protopopiatului Timişoara I. Aici, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „ Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”-

Potrivit tradiţiei, Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi credincioşi îmbrăcaţi în straie populare, dar şi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Ioan Bude, protopopul Timişoarei şi pr, Călin Nicolae, parohul bisericii.

Slujba de târnosire a fost oficiată în prezenţa a numeroşi credincioşi din satul Răuţi, cât şi din împrejurimi, care au aşteptat acest moment de aleasă bucurie duhovnicească mai bine de un deceniu, piatra de temelia a sfântului lăcaş fiind pusă în anul 1996.

“ În  protopopiatului Timişoara I, în special în municipiul Timişoara avem în aşteptare mai multe biserici nou- construite, ceea ce într-un municipiu pare ceva foarte firesc, în parohiile din cuprinsul protopopiatului, iar în special în cele din zonele rurale, dar mai ales nu în parohiile matere, ci în filii, acolo astfel de evenimente primesc o altă dimensiune şi o altă valoare. Iată că aici, în parohia Uivar, filia Răuţi, acest fapt reprezintă de acum înainte o dovadă concretă a vredniciei acestor oameni, iubitori de Biserică şi de Dumnezeu. Această biserică se vede c ă a existat în conştiinţa credincioşilor din acest sat, a existat în inima lor, iar ei au transpus-o în fapt şi acum ea se prezintă ca o expresie a unei împliniri, a unei dorinţe împlinite cu multă jertfă şi dăruire”, a declarat pr. Ioan Bude, protopopul Timişoarei. Duspă slujba de târnosire, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, încojurat de soborul de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în noul Altar sfinţit şi pus sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul.  Răspunsurile liturgice au fost date de grupusl psaltic „ Theosis”.

În finalul slujbei, Ierarhul a transmis credincioşilor din Răuţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, felicitându-i totodată, pentru osteneala şi efortul depus în ridicarea acestui sfânt lăcaş de închinare.

Filia Răuţi a parohiei Uivar, din protopopiatul Timişoara I, este situată la o distanţă de 40 km de Timişoara  şi cuprinde 42 familii cu 187 credincioşi. Biserica nou- sfinţită  cu hramul „ Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”a fost ridicată între anii 1996-2010 în vremea pr. paroh Nicolae Fiţ, iar în prezent actualul paroh pr. Călin Nicolae se îngrijeşte cu împodobirea bisericii cu pictură murală.

Comments are closed.