“Zilele Cetăţii”, ediţia a VI-a

           ” Zilele Cetăţii”, sărbătoarea cartierului istoric central al Timişoarei, au ajuns, în acest an, la ediţia cu numărul şase. Evenimentul are loc în acest sfârşit de săptămână şi este organizat de Consiliul consultativ de cartier Cetate, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Local Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. În cadrul manifestărilor vor fi organizate o serie de acţiuni cultural-artistice dedicate timişorenilor de toate vârstele. Astfel, vor avea loc concursuri de istorie a Cetăţii pentru elevi, expoziţii de fotografie şi pictură, proiecţii de film şi concerte de muzică.

Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 11:00, în Bastionul Theresia are loc un concurs de istorie a Cetăţii, la care participă elevi de la şase şcoli timişorene. La 12,30, la Muzeul Catedralei Mitropolitane va fi vernisată expoziţia de artă religioasă şi fotografie „Cetate şi credinţă”. Seara, de la ora 19,30, acţiunea se mută în Piaţa Unirii, unde e programat un concert de blues, iar de la 21,30, în acelaşi loc, va fi proiectat filmul „Cetatea în cuvinte şi imagini”.

Duminică, 29 aprilie, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană va avea loc un concert coral de muzică religioasă. Un ceas şi jumătate mai târziu, în Domul Catolic din piaţa Unirii, se va desfăşura un concert de muzică clasică de orgă, susţinut de dr. Felician Roşca. Programul concertului va cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Alfred Mendelssohn, Tudor Ciortea şi Eduard Terenyi.

Zilele Cetăţii marchează un eveniment important în istoria oraşului de pe Bega. La 25 aprilie 1723, a fost asezată piatra fundamentală la construcţia Cetăţii, iar bazele fortificaţiilor au fost puse în acelasi an, pentru ca Cetatea sa fie finalizată în anul 1765.

Comments are closed.