Ziua Culturii Naționale, la Timișoara

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2023, la Academia Română filiala Timișoara, a avut loc manifestarea cu tema: „Cultura Timpului. Timpul Culturii”. Acest eveniment cultural a cuprins comunicări științifice, lansare de carte și expoziție de pictură, urmate de un moment artistic.

Moderatorul manifestării a fost conf. univ. CS II, dr. Ioan David, Directorul Bibliotecii Academiei Române, filiala Timișoara și președintele Uniunii Ziariștilor Români „Valeriu Braniște” din Timișoara.

Cuvântul de întâmpinare a aparținut acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, care a evidențiat rolul poetului național Mihai Eminescu în cultura noastră.

Au fost susținute trei referate de către acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, „Timpul obiectiv și timpul verbal. Teme și probleme actuale în filozofia timpului”, arhim. lect. dr. Casian Rușeț, consilier cultural la Episcopia Caransebeșului și cadru didactic la Facultatea de Teologie „Ilarion Felea” din Arad, „Cultura timpului – privire succintă în lumina nepieritoare a tradiției creștin ortodoxe” și preot lect. dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei, „Hristos și timpul – de la mișcarea umană la odihna divină”.

În cadrul evenimentului dedicat poetului Național Mihai Eminescu, a fost prezentată și lucrarea „Istoria literaturii române contemporane din Vest”, Timișoara, Editura David Press Print, 2022, p. 1032, întocmită de către prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Expoziția de pictură „Viorel Flora – expoziție retrospectivă, la o jumătate de veac de activitate creatoare”, a fost prezentată de Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. În încheiere, grupul vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a susținut un recital artistic cu piese din lirica eminesciană.

Ziua Culturii Naționale la Timișoara a fost organizată de Academia Română filiala Timișoara, Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, Universitatea Politehnica din Timișoara, Biblioteca Academiei Române – filiala Timișoara, Arhiepiscopia Timișoarei și Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – filiala Timișoara, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – filiala „Valeriu Braniște” – Timiș și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.

Comments are closed.