Ziua Imnului Naţional sărbătorită la Timişoara

Vineri, 29 iulie, în piaţa Libertăţii din Timişoara au avut loc o serie de manifestări dedicate „ Zilei Imnului de Stat”. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
La evenimentele dedicate acestei zile au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi numeroşi locuitori ai oraşului de pe Bega. 
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş a subliniat importanţa imnului de stat, şi totodată, datoria de noastră de a cinsti cum se cuvine această zi, dedicată imnului ce a urmat poporul român în cele mai grele încercări de-a lungul istoriei sale..
„Începând cu anul 1848 acest cântec a urmat România în cele mai cruciale momente pe drumul pe care l-a parcurs spre afirmarea şi consolidarea valorilor sale naţionale. În Războiul de Independenţă, în Primul şi Al doilea Război Mondial, imnul „ Deşteaptă-te române” a fost pe buzele a milioane de români, faptul că o dată cu Revoluţia din anul 1989, acesta a revenit pe buzele noastre dovedeşte faptul că simbolistica mesajului a rămas păstrată adânc în sufletul şi conştiinţa noastră. Prin sstfel de manifestări dorim aşadar să arătăm respectul şi cinstea pe care o purtăm faţă de simbolurile noastre naţionale”, a precizat Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.
Ziua Imnului Naţional “Deşteaptă-te, române!” este sărbătorită anual la data de 29 iulie, începând din anul 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.
În istorica zi 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste “Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României.

Comments are closed.