Slujire arhierească în parohia Timişoara-Calea Aradului

În Duminica a doua din Postul Mare, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara – Calea Aradului, Protopopiatul Timişoara I.Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineţii de pr. Iosif Hânda, parohul bisericii, alături de ceilalţi slujitori ai parohiei şi de un număr mare de enoriaşi. Preasfinţia Sa a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, hirotonind în cadrul acesteia, întru preot, pe diaconul Vasile Balogh, numit preot II pe seama Parohiei Diniaş din Protopopiatul Timişoara I, conform hotărârii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei din 24 februarie 2011.
La momentul potrivit din slujbă, mulţi credincioşi au primit împărtăşirea cu Sfintele Taine, dorind astfel a petrece perioada Postului Mare, a acestor zile de curăţire a trupurilor şi a sufletelor, prin pocăinţă şi rugăciune, întăriţi în fapte bune şi uniţi cu Hristos.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, între anii 1999 şi 2002, prin râvna şi jertfelnicia enoriaşilor Parohiei Timişoara – Calea Aradului şi prin strădania pr. paroh Iosif Hânda. Proiectul lăcaşului de cult a fost realizat de arhitectul Grigorie Filimon şi de inginerul Emil Olteanu şi respectă întru totul rigorile canonului bizantin.

Târnosirea bisericii a avut loc în anul 2002 şi a fost săvârşită de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Pictarea bisericii a fost începută în anul 2005 de pictorul Mădălina Arhirii, iar apoi a fost continuată şi finalizată de pictorul Ludovic Sosnac în anul 2010. Slujba de binecuvântare a acesteia a fost oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în acelaşi an.

Parohia Timişoara – Calea Aradului cuprinde 2.600 de familii cu 7.500 de credincioşi şi are ca slujitori pe pr. Iosif Hânda, Daniel Dumi Pop, diac. Ioan Radu şi diac. Flavius Unc.

Leave a Reply